Bine ați venit la proiectul DISEMEX!                                                   Vizualizare în browser

DE CE am început DISEMEX?

Unul dintre obiectivele declarate ale politicii Uniunii Europene, corespunzătoare Cartei drepturilor fundamentale a UE și a Tratatului privind funcționarea UE, este îmbunătățirea situației sociale și economice a persoanelor cu dizabilități, încălcând situația excluderii lor din piața muncii și oferirea dreptului lor la participarea autodeterminată la viața socială, reflectată în conceptul de incluziune.

Proiectul nostru: DISEMEX - Expert pentru ocuparea forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități

Inceput în septembrie 2018, proiectul DISEMEX își propune să analizeze exemple de bune practici privind includerea persoanelor cu dizabilități pe piața liberă a muncii și să le compare structural, considerând ocuparea forței de muncă a persoanelor cu dizabilități drept cel mai important factor al integrării lor sociale. Pe această bază, trebuie elaborate linii directoare pe termen lung privind adaptabilitatea și transferabilitatea în alte țări și domenii tematice.

În cadrul proiectului, membri din 9 organizații din 8 țări ale UE (Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, România, Slovenia, Marea Britanie) și Turcia au analizat modelele de angajare pentru persoane cu dizabilități diferite din țările respective, examinând și selectând cazuri de bune practici pentru a găsi posibile soluții inovatoare pentru gradul superior de integrare profesională completă a persoanelor afectate pe piața de muncă obișnuită. Rezultatele vor fi promovate la nivel local, regional și național, ca exemple pozitive, încurajând actorii economici, politici și sociali să actualizeze modelele de angajare existente, oferind o diversitate mai mare și oportunități de angajare de calitate mai bună în condiții de egalitate, așa cum se prevede la articolul 27 din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD).

Pe parcursul proiectului, partenerii au elaborat un chestionar care a fost completat de o serie de întreprinderi comerciale și companii sociale și care ar fi trebuit să contribuie la evaluarea finală a celor mai bune practici în condițiile economice și sociale specifice ale țării sau regiune. Unele dintre aceste exemple selectate au fost apoi prezentate partenerilor în timpul celor 9 întâlniri transnaționale ale proiectului din fiecare țară parteneră. Câteva dintre concluzii și exemple au fost prezentate în continuare la conferința internațională DISEMEX + Éast din septembrie 2019, la Dusseldorf.

Participați la sondajul nostru

DISEMEX + EAST

În iulie 2019, INTAMT a lansat un nou proiect internațional DISEMEX + EAST pentru a promova integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități pe piața generală a muncii. Cuvântul EAST din titlu indică locația geografică a proiectului. Partenerii noștri din proiect provin din Rusia și țările participante la Programul de parteneriat estic al UE - Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Punctul culminant al programului a fost conferința internațională „Împreună pentru incluziune”, care a avut loc pe 19 septembrie la Centrul de Congrese al Centrului Expozițional Düsseldorf (CCD Süd)

Despre conferință (engl.)

O parte din aceste povești au fost filmate de către parteneri sau au achiziționat materialele video deja existente care descriu cazul pentru a demonstra vizual exemplele.   

Ne bucurăm că avem ocazia să vă împărtășim aceste povești cu dorința puternică de a oferi noi idei, inspirații și speranță!

GERMANA

În cadrul întâlnirii de la Kickoff, cea mai bună practică, ProjektRouter de la Köln, specializată în furnizarea oportunităților de angajare pentru persoanele cu handicap mintal a fost prezentată partenerilor de către unul dintre membrii fondatori, Monika Labruier.

Din 2003, ProjektRouter e.V. dezvoltă și implementează noi forme de angajare individuală pentru persoanele cu dizabilități. Ideologia principală din spatele activităților ist este că limitările legate de dizabilități și nevoile de sprijin personal nu ar trebui să mai fie criterii de excludere.ProjektRouter este convins că multe persoane cu dizabilități își pot găsi locul în viața normală de muncă.

Persoana însăși, precum și compania angajatoare, primesc, dacă este necesar, o calificare adecvată și un suport durabil. Ca furnizor de servicii de incluziune, ProjektRouter sprijină deja peste 280 de persoane cu dizabilități și peste 65 de companii în dezvoltarea și implementarea unor căi profesionale adaptate. Începând cu 2005, ProjektRouter oferă ateliere pentru persoanele cu dizabilități ca furnizor de formare profesională și le angajează ca o companie de incluziune, creând o ofertă larg diversificată și bazată pe divulgare dintr-o singură sursă. Cu gama de oferte posibile din aceasta, ProjektRouter se stabilește în companii care doresc să includă și să creeze o ofertă personalizată, individuală, de calificare și suport pentru persoanele cu dizabilități, cu vedere interioară.

Motto-ul organizației, „Persoanele cu handicap învață și lucrează acolo unde toți ceilalți învață și lucrează - în companii ale pieței muncii generale”, reflectă perfect opiniile consorțiului.

Yuri Nikitin, Coordinator and the managing director of INTAMT

Cea mai importanta este mentalitatea

Un interviu cu protagonistul următoarei noastre povești de succes a fost prezentat în cadrul întâlnirii proiectului de la Düsseldorf din septembrie 2019. Lina Maria Kotschedoff nu păstrează decât cinci la sută din vedere și vede lumea ca prin geamuri înghețate. Acest lucru nu a putut-o împiedica să înceapă o carieră ca și comunitate și manager de start-up, la acel moment care lucrează la Stadtwerke Düsseldorf, îndrumând și consultând comunitatea de start-up. De la începutul anului 2020, Lina Maria a devenit un consultant independent independent. Strategia ei de succes constă în abordarea transparentă și deschisă a dizabilității, a punctelor slabe și a punctelor sale forte și a comunica acest lucru mediului de lucru. Deși are tot sprijinul tehnic pe care îl poate obține, spune că cel mai important lucru pentru includere nu este echipamentul tehnic, ci mai degrabă spiritul culturii corporative.

ITALIJA

Datorită legislației care vizează sprijinul cooperativelor sociale introdusă în 1991, a devenit posibilă înființarea de întreprinderi pentru a angaja persoane cu dizabilități. Cooperativa socială „Il Girasole” dintr-un mic oraș Castelbuono din Sicilia a fost prezentată de asistentul social local Tommaso Marino, care a introdus conceptul de management social care mediază diverse competențe profesionale pentru localnici cu dizabilități, care conduc, printre altele, activități la înființarea a două restaurante, unde persoanele cu dizabilități intelectuale devin o oportunitate de a-și lua un loc de muncă. Al treilea restaurant urmează să fie deschis în luna iunie a acestui an și va include livrarea mesei efectuată și de angajații cu dizabilități. Restaurantul, unde au lucrat 8 persoane cu dizabilități, a fost reprezentat de proprietar și două angajați. Amândoi au povestit, cât de fericiți sunt să lucreze la restaurant și cum își iubesc meseria. Restaurantul în sine funcționează ca o afacere obișnuită, care nu are subvenții publice speciale și a căror sustenabilitatea se bazează exclusiv pe motivația și efortul persoanelor implicate, precum și al localului comunitate, sprijinind restaurantul ca o inițiativă socială excepțională.

Sfidarea stereotipurilor

"Îmi place meseria asta!" Antonio La Porta, 21, chelneri la Un Posto Tranquillo

Există prejudecăți răspândite, că persoanele cu dizabilități, în special cele cu dizabilități intelectuale, nu au rezistență, intenție, concentrare, capacitate de muncă autonomă, precum și abilități de comunicare și că societatea nu dorește să accepte felul lor de diversitate în anumite domenii de lucru viaţă. Mâncarea italiană este legendară, dar a lucra în gastronomie înseamnă stres constant, interacțiune constantă cu oamenii, câștigarea încrederii clientului. Acceptarea joacă un rol fundamental în această afacere. Următorul nostru exemplu de bune practici arată că este foarte bine posibil să obținem acceptare și succes în acest domeniu. Este vorba și despre modul în care o interacțiune față în față se schimbă de gândire. „A durat ceva timp să ne legăm între ei, dar apoi a devenit natural și minunat” - spune bucătarul restaurantului Giuseppe Pinzino, adică antrenamentul; dar este vorba și despre includerea în ansamblu. Și merită să o faci, doar pentru a auzi de la angajații speciali în concluzie: „Îmi place această meserie” și „Dragă viață, te iubesc”.

TURCIA

Când barierele dispar 

Următorul nostru exemplu ne duce la Izmir și ne arată o carieră impresionantă a unui tânăr inginer textil de succes. Niyazi Kocak este manager de resurse umane de către industria textilă Hugo Boss Izmir. A început ca intern, a absolvit inginerie textilă și a lucrat în toate domeniile companiei, de la linia de producție până la birou, urcând întotdeauna la următorul summit profesionist și este legat de scaun cu rotile. „Am avut multe bariere în afară, dar nu aveam probleme accesibile aici la HUGO BOSS”, spune el. Fascita lui: acceptă persoanele cu dizabilități, lasă-le să devină parte a comunității, oferă-le un spațiu pentru a-și dezvolta potențialul, ai încredere în ei pentru a face treaba, a le oferi timp, a susține ceea ce ai obținut, a face totul pentru toată lumea. În ciuda mobilității sale limitate, Niyazi Koçak a crescut de la un stagiar la un executiv senior HR. 

Industria textilă HUGO BOSS Izmir a fost premiată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru numărul mare de persoane cu dizabilități angajate. De asemenea, compania susține, colaborând cu organizații neguvernamentale, cu autoritățile locale și regionale, promovând angajabilitatea persoanelor cu dizabilități, creând spații fără bariere - în toate sensurile - pentru ca angajații cu dizabilități să acționeze și să progreseze exact așa cum sunt. În prezent, 117 din aproape 15.000 de angajați ai companiei din întreaga lume au nevoi speciale. Nimeni aici nu face diferența dacă este handicapat sau nu, suntem doar frumoși împreună, spune Niyazi Kocak.

Partenerii Proiectului DISEMEX:

Coordonator: International Aсademy of Management und Technology (INTAMT, Germania)

The International Academy for Management and Technology (INTAMT) este o asociație non-profit, care activează din 2005 în domeniul transferului internațional de cunoștințe și schimbul de experiență, precum și dezvoltarea și implementarea de programe de formare profesională continuă pentru dezvoltare profesională și educație pentru adulți.

Produsul nostru principal este combinația orientată către cerere de cunoștințe și experiență în diferite domenii ale educației, cercetării, tehnologiei, administrației publice, precum și a unei afaceri moderne și a managementului proceselor. Ne concentrăm astfel pe inovații organizaționale și tehnice intersectoriale.

 

Accesați INTAMT

Bulgarian Development Agency (Bulgaria)

The Bulgarian Development Agency (BDA) este o asociație fără scop lucrativ care desfășoară activități în folos public, înființată la Sofia, Bulgaria. Asociația își propune să contribuie la dezvoltarea regională, precum și să promoveze procesele democratice și de integrare în contextul unei societăți a cunoașterii prin elaborarea, localizarea și transferul de produse, materiale și metodologii de instruire și educație inovatoare; analiza, transferul și diseminarea celor mai bune practici; înființarea și promovarea centrelor de excelență, înființarea și popularizarea rețelelor VET; competențe digitale și amprentă digitală pentru tineri și adulți.

Accesați BDA

Centro Internazionale Per La Dell`educazione E Lo Sviluppo Associazione (CEIPES, Italia)

CEIPES este o organizație europeană non-profit cu filiale în mai mult de 8 țări europene. Scopul principal al CEIPES este promovarea Educației și Dezvoltării tinerilor și adulților prin activități în educație, formare, cultură, nonviolență, interculturalitate, solidaritate, drepturile omului, cetățenie activă, cooperare internațională și promovarea serviciilor contribuind astfel la umane și civile creștere la nivel individual, comunitar și global, inspirat de principiile și valorile păcii și nonviolenței, egalității în diversitate, drepturilor omului, democrației și participării active, respectul pentru mediu, cooperare, comunicare, solidaritate, incluziune socială, respect, toleranță și interculturalitate.

Accesați CEIPES

 36,6 Competence Centre (Polania)

 36,6 Competence Centre (cu sediul în Lodz, POLONIA) este o instituție-umbrelă care adună profesioniști din mai multe domenii care înființează o zonă interdisciplinară de experți pentru dezvoltare locală printr-un schimb de experiență internațională. Motto-ul lor: 36,6 este temperatura ideală a unui corp uman, semnalând că sunteți sănătos. 36,6 Centrul de competență își propune ca fiecare individ să obțină acest tip de garanție pentru o societate sănătoasă și echilibrul de muncă, străduindu-se să asigure calitatea vieții la patru niveluri: ocuparea forței de muncă, educație, divertisment / sfera privată și mediu / eco-conștientizare.

Accesați 36,6 CC (PL)

Asociatia Centrul European pentru Integrare Socioprofesionala (ACTA, Romania)

The European Centre for Socio-professional Integration ACTA (Abilități Carieră Training Atitudine) promovează activitățile educaționale, dezvoltarea competențelor profesionale și sociale ale tinerilor și adulților, pentru a se putea adapta și integra eficient într-o societate dinamică. În scopul de a oferi oportunități egale integrării sociale pentru grupurile de persoane cele mai defavorizate, cele cu nevoi educaționale speciale, probleme sociale și cele cu risc ridicat de excludere socială, Centrul ACTA organizează activități și oferă sprijin copiilor și tinerilor cu dizabilități. și familiile lor și are, de asemenea, un rol important în extinderea colaborării dintre școli și ONG-uri la nivel de comunitate.

Accesați ACTA

 OZARA storitveno in invalidsko podjetje d.o.o. (Slovenia)

OZARA d.o.o. is a Service and Disability Company. Are statut de IMM. Misiunea sa este formarea, ocuparea forței de muncă, reabilitarea profesională și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități (șomeri cu dizabilități, persoane dificil de angajat, care au limitări și bariere în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și oportunitățile de integrare a pieței muncii din cauza bolilor, vătămărilor sau limitărilor funcționale). Echipele noastre profesionale sunt alcătuite din diverse profiluri de experți (psiholog, sociolog, kinetoterapeut, tehnolog, lucrători profesioniști, mentori, manageri, manageri financiari, manageri de proiect, lucrători calificați etc.).

Accesați OZARA

Izmir Governorship – EU and Foreign Relations Bureau (Turkey)

Izmir Governorship reprezintă guvernul central la nivel provincial. Este cea mai înaltă autoritate publică din provincie și are o structură vastă care coordonează toate activitățile din Izmir, al treilea oraș ca mărime din Turcia, cu o populație de 4 milioane. Domeniul de activitate include educația, securitatea, mediul, lucrările publice, cultura, serviciile sociale, sănătatea, integrarea persoanelor defavorizate în societate, activitățile legate de UE etc.

Izmir Governorship are 256 de angajați. Există mai multe subunități sub guvernare, iar Uniunea Europeană și Oficiul pentru Relații Externe sunt una dintre ele. Centrul joacă un rol activ în diseminarea, exploatarea, evaluarea și punerea în aplicare a proiectelor din provincia Izmir. Centrul are o experiență vastă în dezvoltarea parteneriatelor și este capabil să sprijine și să promoveze punerea în aplicare a agendei politice europene pentru creștere, locuri de muncă, egalitate și incluziune socială la nivel local, național și UE.

Accesați Izmir Governorship

Engelsiz Toplum Olusturma Dernegi (ETOD, Turkey)

In cartierul în care lucrăm majoritatea familiilor trăiesc sub standardele generale ale țării noastre în ceea ce privește educația și Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, scopul nostru este să atragem atenția asupra copiilor bolnavi mintali și cu dizabilități fizice de acolo și să sensibilizeze comunitatea locuim în. Pentru acei oameni care nu au drepturi de cetățenie, în special mamele, ne propunem să creștem conștientizarea; relații mamă și copil, relații mamă și tată, relații soție și soț, relații mamă și școală, relații mamă și comunitate, relații mamă și de vecinătate, relații comunitare cu mama și comunitatea, relații cu mama și drepturile civile și pregătește seminarii cu participanții la consultanță consiliul de administrație în școlile publice.

Accesați ETOD

36,6 Competence Centre (Marea Britanie)

36.6 Competence Center (Scoția) înființat în 2015 este o franciză a companiei poloneze de mare succes 36,6 Competence Center (cu sediul în Lodz, POLONIA) Această organizație nouă și dinamică a fost dezvoltată pentru a crește activitatea europeană și pentru a lărgi programul de livrare la Organizații din sectorul locului de muncă din Scoția. Sucursala scoțiană dezvoltă în continuare activitatea UE continuă prin adoptarea unei abordări similare prin colaborarea cu diverse organizații și acționând ca o companie umbrelă. Această companie independentă scoțiană modelează și completează activitățile 36,6 CC în Polonia și oglindim aceste activități în Scoția împreună cu metodologii de creștere a instruirii.

Accesați 36,6 CC (UK)

Urmăriți-ne pe social media

Facebook Youtube
Modificați-vă abonamentul    |    Vizualizare în browser

Proiectul DISEMEX este co-fondat de Programul Erasmus +: Cooperation for Innovation and the exchange of Good Practice.

Pentru orice informații suplimentare, contactați cel mai apropiat partener sau vizitați site-ul nostru web: www.disemex.eu

Trimis de partenerii DISEMEX. Pentru a renunța la primirea de e-mailuri viitoare, modify your subscription here(C) INTAMT A verification of the given e-mail address is necessary and you have to agree to receive the newsletter. Additional data is not collected or is voluntary. The data will be used exclusively for sending the newsletter. The data provided when registering for the newsletter will be processed exclusively on the basis of your consent (Art. 6 para. 1 lit. a DSGVO). A revocation of your already given consent is possible at any time. To revoke your consent, simply send us an informal e-mail or unsubscribe using the "Unsubscribe" link in the newsletter. The legality of the data processing operations already carried out remains unaffected by the revocation.